Titkos recept szerint készülnek a belga sörök az apátságban

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Titkos recept szerint készülnek a belga sörök az apátságban

Feltöltve: 2020-08-17

Már nem csak isteni borokat, de hűsítő söröket is kóstolhatunk a Pannonhalmi Bencés Apátság gasztronómiai egységeiben Pannonhalmán.

Talán nincs még egy hely az országban, ahol a “hely szelleme” olyan mélyen érinti meg az oda látogatókat, mint a Pannonhalmi Főapátság. De a világörökségi épületek falain belül különleges az a szellemiség is, amivel a bencés testvérek ezt az örökségüket kemény munkával kézzelfogható, és a mindennapokba beépülő élményekké formálják.

„Egy monostor a környéken egyfajta gazdálkodást végez, a helyi, szűk értelemben vett gazdaság motorja, példája tud lenni” – fogalmaz Bokros Márk bencés szerzetes, a főapát gazdasági helyettese erről a mindennapokban megjelenő, gyakorlati hatásról. Ezt a gondolatot szem előtt tartva üzemelteti a főapátság az országos hírű borászatát vagy a Viator éttermet. De ez a szellemiség diktálja azokat a programokat is, amiket a környékbelieknek, és persze az ezekért idelátogató turistáknak kínálnak.
A mára hagyományossá vált Levendulanapokat idén nyáron például a Jazz Nyár sorozat egészíti ki a Viatorban tartott különleges vacsorákkal és a Jazzterasszal, ahol augusztus 21-én a Nagy János Trió lép fel. Közeleg az Arcus Temporum pannonhalmi művészeti fesztivál, augusztus 21 és 23. között várja a vendégeket.

És persze főleg az ide érkezők kedvéért vágott bele a Főapátság a sörfőzésbe is. Ahogy Bokros Márk fogalmaz: „Nagyon sokszor jönnek olyanok, akik meglátogatják az apátságot, beülnek mondjuk a Viatorba, és hát a Viator fő profilja nyilván a bor, de azért nagyon jól mutatna, ha egy apátsági sört is tudnánk kínálni”.
Aki pedig kevésbé komoly környezetben kóstolná meg a sörfőzde új termékeit, az megtalálja őket a Pausa cukrászdában, és a szintén a főapátság által üzemeltetett Omnibus food truck kínálatában is.

A négyféle erősségű és íz világú sört az idelátogatók természetesen palackozva haza is vihetik majd, és idővel elérhetőek lesznek a nagyobb boltok kínálatában is. Ahogy a pannonhalmi tradíció diktálja, az apátság mindegyik sörét a modern sörházban is világi főzőmesterek felügyeletével készítik.
„Ott van bennünk, hogy szeretnénk a hagyományt, a tradíciót meg a megújulást, innovációt egyben kezelni, és a hagyományhoz is úgy állunk hozzá, hogy mi az, amit lehet belőle tanulni, hogyan lehet adaptálni a mai viszonyok közé” – mondja erről Bokros Márk.

A Pannonhalmi Főapátság sörfőzdéjének a meglátogatása egy újabb program, amiért érdemes meglátogatni az apátságot, egy olyan tradicionális, mégis újító elem Pannonhalma életében, amely tovább gazdagítja az itt eltöltött időt. Szállás Pannonhalma közelében: https://sokoropatka.utisugo.hu/szallasok/sokoro-fogado-557.html